Sosyal Medya

Güncel

Sığınmacıların arasında IŞİD’li terörist şüphesi

Musul, Telafer, El Bab ve Rakka’da yürütülen operasyonlarla ağır darbe alan terör örgütü IŞİD’in militanları ve onların ailelerini Türkiye’ye yönlendirdiği ileri sürülüyor. Bu iddia, CHP’nin 18 Ocak’ta gerçekleşen MYK toplantısında da gündeme geldi. Toplantıda bir sunum yapan CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, son dönemde Suriye ve Irak’tan Türkiye’ye gelen sığınmacıların ayrıntılı bir şekilde araştırılması gerektiğine dikkat çekti. Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi’nin binlerce IŞİD unsurlarının Türkiye’ye geçtiği yönündeki sözlerine atıf yapan Yılmaz, yeni bir güvenlik konseptine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.



Bu konu hakkında Karar’a bilgi veren Yılmaz “Bu son gelenler, 2 yıl önce İŞİD’in zulmünden kaçıp gelenler gibi deÄŸiller. Bunlar dolaylı veya doÄŸrudan IŞİD’e destek vermiÅŸ, orada IŞİD’in yönetimini kabul etmiÅŸ, IŞİD oraları iÅŸgal ederken öyle ya da böyle ses çıkarmamış aileler olabilir. IŞİD militanlarının kendi aileleri de var. Ailelerin arasına karışmış teröristlerin olabileceÄŸi ihtimali de unutulmamalı. Bu ailelerin hemen kentlere sokulmaması lazım. Aksi taktirde ulusal güvenlik kökünden sarsılır. Yarın bunların ne olacağı belli deÄŸil. Örgüt bunları kullanabilir. Bu önemli bir uyarıdır” dedi. Öztürk Yılmaz’ın gündeme taşıdığı iddiayı uzmanlar da deÄŸerlendirdi: 
 
GÜVENLİK FİLTRESİNDEN GEÇİRMEK GEREKİR
 Gazi Ãœniversitesi Öğretim Ãœyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Okur: “Bu yüzden buralardan gelen mültecilerin ÅŸehirlere geçiÅŸten önce çok ciddi bir güvenlik filtresinden geçirilmesi gerekiyor. Bunda hiçbir şüpye yok. Bu her zaman için geçerli bir hakikat. Şöyle bir ÅŸey durum da var: Ä°nsanlar Musul’dan kaçmak istedi. Fakat DAEÅž, kaçan sivilleri vurdu. Bu sebeple insanlar çıkamadı. Bu çıkamayan insanlar bir boÅŸluk bulduÄŸunda kaçıyorlar. Yani gelenlerin bir kısmı böyle de olabilir ama bu kafilelerin arasına DAEÅž unsunları da sızmış olabilir. Hepsine DAEÅž’çi demek doÄŸru deÄŸil ancak böyle bir ihtimal söz konusu. Zorlukların farkındayız fakat gelenleri tanımlayacak ÅŸekilde tedbirlerin alınması lazım.”
 
BÄ°R SÃœRE KARANTÄ°NADA TUTULMALILAR
 TEPAV Güvenlik Uzmanı Dr. Nihat Ali Özcan: EÄŸer sınırınızda böyle çökmüş iki tane ülke varsa ve insanlar iç savaÅŸtan kaçıyorsa, bunların arasına bu tür insanların karışması kadar doÄŸal birÅŸey olamaz. Sorun ÅŸu: Bu karışacak olanları nasıl anlayacaksınız DAEÅž’çi mi, deÄŸil mi diye. Dünyada hemen hemen hiçbir istihbarat örgütünde böyle bir kapasite yoktur. Dolayısıyla buna özel birtakım uygulamalar getirmek gerekiyor. Yani bunları daha önce gelenlerden -ki onların arasında da vardır- daha farklı ÅŸekilde mültecilik pozisyonunda tutmak lazım. Bunları kontrol altında tutmak, en azından bir süre karantinada tutmak, Türkiye’nin güvenliÄŸi için gereklidir diye düşünüyorum.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.